ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (17/3/2015)
Για τους κρατούμενους στις φυλακές Δομοκού απεργούς πείνας από την 2α 3ου 2015, Δημήτριο Κουφοντίνα, Κωνσταντίνο Γουρνά, Αναστάσιο Θεοφίλου, Νικόλαο Μαζιώτη.
Επισκεφτήκαμε χθες 16/3ου στις φυλακές Δομοκού και εξετάσαμε τους ανωτέρω κρατούμενους απεργούς πείνας. Διανύουν σήμερα την 16η ημέρα αποχής από τη σίτιση.
Εξ αυτών,
Ο Δημήτριος Κουφοντίνας, 57 ετών, έχει απωλέσει το 9% του αρχικού σωματικού του βάρους. Είναι ωχρός, σοβαρά καταβεβλημένος, εμφανίζει εύκολη κόπωση στην παραμικρή προσπάθεια (βάδιση λίγων μέτρων), δυσανεξία στο κρύο, έχει όψη πάσχοντος και μειωμένη σπαργή δέρματος. Εμφανίζει ουλίτιδα, σοβαρή ορθοστατική υπόταση και ζάλη κατά την έγερση από την κατακεκλιμένη στην όρθια θέση. Αναφέρει αδυναμία συγκέντρωσης και εμφανίζει άτυπα θωρακικά άλγη. Πρόσφατο ηλκεκτροκαρδιογράφημα θέτει υπόνοια ισχαιμικής νόσου μυοκαρδίου, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονται η πολύ αυξημένη τιμή ουρικού οξέος (αυξημένος μυϊκός καταβολισμός; Επηρεασμένη νεφρική λειτουργία;), κετονουρία και υπονατριαιμία. Ο κ. Κουφοντίνας έχει κάνει πολυήμερες απεργίες πείνας στο παρελθόν και η συνολική κατάσταση της υγείας του φαίνεται πολύ επιβαρυμένη. Χρήζει νοσηλείας σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο τόσο για διερεύνηση όσο και για συνολική υποστήριξη σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάματος.
Ο Κωνσταντίνος Γουρνάς, 34 ετών, έχει απωλέσει το 9. 4% του αρχικού σωματικού του βάρους. Είναι ωχρός, εμφανώς καταβεβλημένος και εμφανίζει εύκολη κόπωση. Παραπονείται για αδυναμία ύπνου λόγω έντονων επιγαστρικών ενοχλημάτων που οφείλονται σε έξαρση γνωστής από το ιστορικό του χρόνιας γαστρίτιδος. Εμφάνισε αρρυθμία κατά την έγερση από την κατακεκλιμένη στην όρθια θέση. Επίσης ουλίτιδα. Σε πολλαπλές μετρήσεις καταγράφονται χαμηλές τιμές σακχάρου, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονται υπερουριχαιμία και κετονουρία. Χρήζει νοσηλείας σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο για συνολική υποστήριξη σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάματος.
Ο Αναστάσιος Θεοφίλου, 32 ετών, έχει απωλέσει το 9.2 % του αρχικού του σωματικού βάρους. Είναι ωχρός και καταβεβλημένος. Εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και ουλίτιδα, ενώ παραπονείται για επώδυνες μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) κάτω άκρων. Σε πάνω από δύο μετρήσεις καταγράφονται χαμηλές τιμές σακχάρου, ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο της προηγούμενης εβδομάδος σημειώνονατι επίσης υπερουριχαιμία και κετονουρία. Συνεστήθη ομοίως παρακολούθηση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο εφ’όσον και ο ίδιος το επιθυμεί.
Ο Μαζιώτης Νικόλαος, 44 ετών, έχει απωλέσει το 9.3% του αρχικού του σωματικού βάρους. Παρά το γεγονός ότι δεν παραπονείται για σοβαρό αίσθημα καταβολής, σημειώνεται ότι έχει σημαντική ορθοστατική υπόταση και ότι εμφανίζει χαμηλές τιμές σακχάρου. Στον εργαστηριακό έλεγχο της προηγούμενης εβδομάδος σημειώνονται επίσης υπερουριχαιμία και κετονουρία. Επιπλέον, ο κ. Μαζιώτης φέρει πολλαπλά κατάγματα δεξιού άνω άκρου, που έχουν αντιμετωπισθεί με εξωτερική οστεοσύνθεση. Υπάρχει εκροή πρασινωπού υγρού στα σημεία όπου έχει τοποθετηθεί η εξωτερική οστεοσύνθεση (έχει ληφθεί καλλιέργεια στο νοσοκομείο Λαμίας και αναμένονται τα αποτελέσματα), και , σε διαδοχικές ακτινογραφίες, παρατηρούνται ευρήματα που θέτουν ισχυρή υπόνοια οστεομυελίτιδος. Η συνέχιση της απεργίας πείνας και η συνακόλουθη ανοσοκαταστολή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον εν λόγω ασθενή, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να ααντιμετωπισθεί σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο με ορθοπαιδική και λοιμωξιολογική κάλυψη.
Εν συνόλω, οι τέσσερις απεργοί πείνας έχουν σημαντική και κρίσιμη απώλεια βάρους, και εργαστηριακές ενδείξεις αυξημένου καταβολισμού μυϊκού ιστού, καθώς επίσης, οι 3 από τους 4 σημαντική συν-νοσηρότητα. Χρειάζονται, εφ’ όσον βέβαια συμφωνούν οι ίδιοι, ενδονοσοκομειακή παρακολούθηση. Αντίθετα, παραμένουν σε χώρο όπου δεν υπάρχει καμία υγειονομική κάλυψη. Υπάρχει μεν χώρος εξεταστηρίου, αλλά δεν υπάρχει γιατρός, ούτε καν νοσηλευτής. Η διακομιδή στο Νοσοκομείο Λαμίας όπου οι συνθήκες νοσηλείας (κατάσταση θαλάμου κρατουμένων) φαίνεται να είναι εντελώς προβληματικές, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της επείγουσας ανάγκης νοσηλείας που έχουν όλοι οι παραπάνω απεργοί πείνας, αλλά και που, πιθανόν, κάποια στιγμή εμφανίσουν άλλοι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού.
Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος
Βασιλική Κορβέση, ακτινοδιαγνώστρια